Collectie De Groen

cropped-cropped-cropped-logo2.jpgTUSSEN HEMEL & AARDE. De deuren staan er zomer en winter wijd open, de entree is gratis. Ter hoogte van nummer 40 wijkt de rooilijn van de winkelstraat af. Het voorpleintje dat zo ontstaat, was begin 1900 nog de opgang naar een statig bankgebouw. Sinds 4 juni 2017 vormt het plein met de oude paardenkastanje, een aangenaam terras. Een welkome overgang tussen hemel en aarde. Tussen de collectie van de Groen en die van de Primark.

IMG_2147

Collectie De Groen is vernoemd naar Marjolein de Groen, kunstenaar, verzamelaar en telg uit een succesvolle ondernemersfamilie. Dat laatste leverde haar een forse erfenis op. Met partner Peter Jordaan, ook kunstenaar, zocht ze naar een een maatschappelijke bestemming. Dat project lijkt geslaagd: Het versleten oude bankkantoor is omgetoverd naar een sereen, strak en vooral toegankelijk decor voor de moderne kunst die Peter en Marjolein de afgelopen jaren verzamelden.

We treffen haar achter haar laptop. Te midden van de ‘solo’:  Zonde, zegt ze, als je tussen het suppoosten door niets kunt doen. De begane grond en de kelder zijn gereserveerd voor zogenaamde ‘solo’s’: Wisselende exposities van gastkunstenaars van telkens drie maanden. De privé collectie bevindt zich op de verdiepingen. Die is niet gratis en alleen op afspraak te bewonderen.

BERNDNAUT SMILDE. De begane grond is de eerste drie maanden gereserveerd voor Berndnaut Smilde. Zijn naam spreek je uit als Bernaut. Gewoon op zijn Gronings. Daar is hij geboren in 1978, daar studeerde hij aan het Frank Mohr Instituut. Zijn niet bestaande naam is tegelijk een inspiratiebron. Door met de letters te spelen ontstaan nieuwe begrippen die in neon heel echt lijken. Alsof alleen jij hun betekenis niet kent. Dismantled Ruben bijvoorbeeld. Of Builded Remnants. Of Traumbild Senden.

_MG_2137

BREAKING. Zo laat hij ook zijn licht schijnen op landschappen. Op een 60 meter(!) hoge stellage plaatst hij een giga prisma voor een vuurtorenlicht. Om vervolgens naar beneden af te dalen om het effect op de omgeving te fotograferen. En hij gaat verder: op de ramen van het atrium in Arnhem plakt hij folie waardoor je, als het weer meewerkt, binnen een regenboog ziet.

 

WOLKEN. Het meest spraakmakend is zijn Nimbus-project. Via een ingenieus systeem creëert hij levensechte wolken op onmogelijke plekken. In een oude fabriekshal, in le Grand Palais, hartje Parijs of in een zinderend hete Amerikaanse woestijn. Eigenlijk overal waar hij wil…

_MG_2134

Smilde: De waterdeeltjes klampen zich vast aan de rook. Daardoor wordt de rook zwaarder en kan ik de wolk enigszins in positie en bij elkaar houden, lang genoeg om foto’s te maken. Dat ‘lang genoeg’ is 10 seconden. In die fractie wordt de perfecte foto gemaakt. want die vormt het kunstwerk. Niet de performance.

ALLES ECHT. Zijn fascinatie voor natuurkunde, techniek en kunst lijkt eindeloos. Hij werkt met alleen de allerbeste natuurkundigen, technici en fotografen. Voorwaarde is dat het altijd echt moet. Alleen het pure werk. Vuur, water en lucht. De modewereld met Lagerveld en Versace voorop, raakt erdoor in de wolken terwijl de internationale kunstwereld aan zijn voeten ligt.

CAFE. Achter de grote voordeuren zit rechts het mooie café. Voor een hartelijke ontvangst door Machiel Kattenbelt, koffie, groentesmoothie, lunch en borrel. BAR. In de kelder, met open deuren naar een binnenplaats waar het nog gaat gebeuren. Voor een prettig gesprek en een lekker biertje. Tenzij bedenker Bram Kuypers iets anders heeft bedacht: Een avondje krabben kraken bijvoorbeeld.

De Groen Fine.Art.Collection.Weverstraat 40.Arnhem.www.collectiedegroen.nl.Cafe wo-zo 10-18u.Bar do-za 18-02u.Parkeren:Rozetgarage.Reserveren rondleiding via de website.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s